Köpa bra ryggsäckar online

Många vågar inte köpa sin nya ryggsäck online. Och det kan man ju förstå. En ryggsäck måste ju passa bäraren. Men de flesta som säljer bra ryggsäckar online har måttabeller på sin hemsida. Genom att mäta sig själv kan man se om ryggsäcken passar eller inte. Ibland blir det ju fel ändå, men oftast är det väldigt lätt att returnera ryggsäcken och byta till en annan.

Det finns också ryggsäckar som är ställbara för olika rygglängder. Men tänk på att inte köpa en alldeles för stor, då är det inte säkert att den går att ställa in för just dig.

Vad ska man tänka på?

Förutom rygglängden på ryggsäcken finns det en hel del annat att tänka på när du ska köpa en ryggsäck online. Här kommer några tips:

  • Vattentät eller inte – att ha en vattentät ryggsäck gör att du aldrig behöver oroa dig för att dina saker ska bli våta. Men en vattentät ryggsäck är oftast tyngre och kan sakna fickor på utsidan. Om du väljer en icke vattentät ryggsäck är det enkelt att skydda den med ett regnskydd eller att packa dina grejer i vattentäta packpåsar.
  • Höftbälte – Har du en större ryggsäck ska du använda ett höftbälte. Även på mindre ryggsäckar bör det finnas en höftrem som hjälper dig att fördela vikten.
  • Om du inte orkar bära så mycket utan vill packa lätt ska du tänka på vikten hos själva ryggsäcken. Det kan skilja mycket i vikt mellan olika modeller.
  • Vilken modell? – idag finns det herr-, dam- och unisexryggsäckar. Damryggsäckar är lite kortare och bärsystemet är anpassade efter kvinnors kroppsform. En unisexryggsäck är tänkt för både kvinnor och män, men kolla måtten på dem innan du beställer.

Hur stor ryggsäck ska jag välja?

Ja, det beror givetvis på vad du ska använda ryggsäcken till. Det finns några tumregler för vilken volym du behöver.

  • Dagsturer – 20-35 liter
  • En övernattning – 35-50 liter
  • Veckotur med tält – 60-90 liter
  • Tur mellan boenden – 35-50 liter

Det är alltid bäst att ha olika ryggsäckar för olika ändamål. Att använda en större ryggsäck som inte är fylld gör att ryggsäcken inte sitter så bra och vikten kan bli snedfördelad.