Underställ

De flesta vet vad ett underställ är och varför man ska använda det. Nuförtiden finns det så oändligt många olika underställ och det ena lovar vara bättre än det andra. Det är inte så lätt alltid att veta vad det är man ska köpa. Men underställ är inte bara till för de som sportar och tränar hårt, ett underställ bör man ha även vid långa snabba promenader som kan göra att man svettas ganska mycket även om man inte tycker att det är någon direkt tuff träning. Ett underställ ska ha ett par olika funktioner som främst innebär att hålla dig sval eller varm, och även torr.

Fuktavledande underställ

Den viktigaste funktionen som ett underställ ska ha är att leda bort fukten från kroppen vid svettningar. Är det kallt ute så får inte fukten stanna kvar på kroppen då det kan orsaka nedkylning. Understället ska istället suga upp svetten som första lagret och leda fukten till nästa lager. Den så kallade lager-på-lager principen är väldigt viktig för de som är ute och sportar eller vandrar på vintern. Men det är väl knappast någon som tycker det är särskilt skönt att ha en svettig tröja klistrad mot ryggen oavsett om det är 20 minusgrader ute eller 5 plusgrader. Ett underställ är alltid användbart under den kalla årstiden.

Underställ & material

Vilket material ska understället vara gjort i för bästa effekt? Det tvistas ibland om vilka material som är mest effektiva när det gäller att både värma och kyla kroppen. Främst talar vi om två olika kategorier av material; syntetiskt och naturligt. Ett mycket bra naturmaterial är ull, merinoull används ofta som underställ för att det är mycket tätare än vanligt ull och kliar därmed inte heller lika mycket. När ullen blir fuktig värmer den, när ett syntetiskt material blir fuktigt leder den bort men värmer inte lika bra.